Pandorina kutija

Nedavno raspravljam sa svojim dragim koliko nas je naša veza promijenila. Kako god okrenemo ni ja niti on nismo iste osobe kao što smo bili kad smo se sreli. Nepovratno smo promijenjeni. Naši emocionalni odnosi nevjerojatan su poligon za naš osobni razvoj. Kroz njihov intenzitet u nama se otvaraju novi aspekti naše osobnosti, za koje nismo niti znali da u nama postoje. Naravno, ne govorimo samo o tome kako će naše bliske veze u nama otkriti skrivenog altruista nego i skrivenu zvijer i još štošta drugo što ne želim o sebi znati. Partneri u vezi su ogledalo jedno drugom i dok god zrcale jedno drugo trajat će i njihova veza. Jednog dana kada se ogledalo razbije i vezi će vjerojatno doći kraj. Nego nisam htjela pisati ni o vezama niti ogledalima. Htjela sam pisati o toj famoznoj Pandorinoj kutiji.

Za one koji ne znaju, Pandora je bila prelijepa, ali i izuzetno radoznala žena Prometejeva brata Epimeteja. Kako je Prometej ukrao od bogova vatru kako bi je dao ljudima, time je toliko doveo Zeusa do bijesa da ga je on za kaznu okovao za stijenu. Ipak, to mu nije bilo dovoljno, pa je poslao Pandoru kao svoju, recimo to tako, tajnu agenticu. U miraz Pandora je donijela kutiju za koju je njezin muž Epimetej rekao da je nikako ne otvara. Naravno, nije joj rekao zašto što je dodatno potaklo njezinu znatiželju. A u kutiji bila su zatvorena sva zla svijeta. Ubrzo, Pandora je otvorila kutiju iz koje su izašla sva zla ovog svijeta – bolest, glad, tuga, siromaštvo, starost, glad, smrt, pohlepa, zločin… Bio je to strašan dan za čovječanstvo. Ipak, na dnu kutije ostala je nada kao sretni znamen koji simbolizira kako sve baš i nije tako crno kao što izgleda. Ovaj motiv upotrijebljen je u Mitološkom tarotu u karti Zvijezda.  Iz kutije/kovčega izlijeću sva zla svijetu prikazana tamnim kukcima no Pandorin pogled usmjeren je prema sjajnoj prilici zvijezde. Bez obzira na priču u ovom tarot špilu, Zvijezda je i inače karta koja predstavlja nadu, zvijezdu vodilju u periodu poteškoća, obećanje nekog boljeg sutra. Ova karta dolazi iza karte Kula koja govori o velikom stresu, rušenju nečega što možda smatramo sastavnim dijelom svog života. No rusvaj koji pokazuje Kula zapravo govori o rušenju lažnih vrijednosti u našim životima što nam omogućuje prazan prostor za građenje bogatijih i kvalitetnijih sadržaja. Ta ista praznina, naravno, izaziva i strah – jer što učiniti s prazninom, otkud započeti, što učiniti, učiniti li uopće bilo što? Kako bismo krenuli dalje, potrebna nam je podrška, a to je zvijezda vodilja. Ista ta zvijezda vodilja i nada koju nam ona ulijeva bit će nam potrebna i dalje na putu. Nakon Zvijezde slijedi Mjesec još jedna konfuzna noćna karta. Mjesec, koji može biti karta noćnih mora, kao i moćnih snova. No većina nas se teško snalazi u mraku, kao i s ovom kartom. Tako da nam Zvijezda daje snagu kako bismo došli do kreativne i ispunjujuće karte Sunca koja slijedi nakon Mjeseca.

I u drugim špilovima karta Zvijezde djeluje obećavajuće. Na karti iz Rider-Waite tarota prikazana je gola mlada žena, simbol nade i obnove, s krčazima iz kojih se slijeva voda u svakoj ruci. Voda iz jednog od njih se slijeva u jezero, simbol kolektivnog nesvjesnog dok se voda iz drugog krčaga slijeva na zemlju, simbol individualne ljudske realnosti. Slijevanje vode i u jezero i na zemlju predstavlja neprestanu isprepletenost svjesnog i nesvjesnog, kolektivnog i individualnog. U pozadini karte nebo je puno zvijezda, koje obećavaju realizaciju želja i putokaz u noći. Tarot kao takav, posebno njegove velike arkane, predstavlja razvojni put svakog čovjeka i iskušenja s kojima se susreće kako bi se razvio u potpunije biće. Zašto mi se već danima u glavi vrti priča o Pandorinoj kutiji? Zato što kada jednom otvorimo ono što se zove život, ništa više ne može biti onako idealno kao što je to možda izgledalo na prvi pogled. Prije nego što je Pandora otvorila kutiju, svijet je bio gotovo savršeno mjesto, lišen svih zala, bogatiji za vatru koju je Prometej ukrao za ljude od bogova. No Pandorina radoznalost je jedna pozitivna ljudska osobina, da nije bilo te radoznalosti, sve bi ostalo zauvijek isto i svijet bi vjerojatno bio prilično dosadno mjesto. Radoznalost je ono što ljudsku rasu vodi prema naprijed (naravno, dosta često dovodeći u opasnost i nju samo kao i cijeli naš planet). Tako je i svaka naša veza Pandorima kutija – potencijalna opasnost da ćemo otvoriti ono što smo možda dobro zaključali ili čak ne znamo da imamo ili otkriti neki naš tabu. Međutim, kada se kutija otvori, kasno je. Nevolje su izašle. I iako se na prvi pogled to može činiti kao najgore što nam se moglo desiti, sve je napokon izašlo na vidjelo. Nema misterija, nema tajni. Možemo biti ono što jesmo – goli i nesputani pred partnerom – i u doslovnom i u prenesenom smislu. A tu je i zvijezda – naš partner koji može biti svjetlo u našoj mračnoj noći, pomoći nam da prebrodimo sve poteškoće i da iz sebe izvučemo ono najbolje.

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: