La luna

Opet sam nakon godinu dana zavirila u ono što mi tarot poručuje. I opet je centralna karta, kao i prije godinu dana, u cijeloj priči bio Mjesec. Kada vidim ovu kartu, nije da mi je baš svejedno. No, isto tako, to se može reći za dobar dio velikih arkana koje su složene i višeznačne karte. Ali kod Mjeseca stvari su odmah manje-više jasne – radi se o noćnoj, mračnoj karti pomalo zlokobnog tona. Pisala sam već o njoj gdje sam se više bavila snovima kao domenom ove karte, ali koji su i domena Mjeseca u astrologiji. Predstavila sam kartu Mjesec iz Mitološkog tarota na kojoj je Hekata, božica magije i raskršća, arhaično, predhelensko božanstvo. Međutim, ni druge verzije ove karte nisu puno veselije.

U klasičnom Rider-Waite špilu karta Mjesec prikazuje noć osvijetljenu mjesecom. U dnu karte je lagano uzburkana voda iz koje izlazi rak – životinja kojom u Zodijaku vlada upravo Mjesec. Izlazak raka na površinu predstavlja izlaz sadržaja iz nesvjesnog što se događa noću, posebno kada spavamo. To je doba kada nemamo toliko racionalne kontrole nad vlastitim ponašanjem i tu ne mogu da se sjetim moje none koja je često govorila kako svaka noć ima svoju moć. Također, tu su dva psa (po nekima pas i vuk) koja zavijaju na mjesec što mnogi od nas doživljavaju kao zlokoban znak. Oni su neka vrsta čuvara koji nam priječe put ka novom teritoriju koji se otvara u karti. Imamo li dovoljno hrabrosti proći pored tih (barem naizgled) opasnih čuvara?

I kao što reče moja nona – svaka noć ima svoju moć. Opasno se kretati noću, kao što se opasno kretati i živjeti u periodu kada se pojavi karta Mjeseca. No, nije sve tako crno. Noć je zapravo čudesno doba, doba u kojem svaka stvar dobiva nove obrise, kada je vidimo u jedno posve drugačijem obliku, koji nije nužno pogrešan ili iskrivljen. Noću, pomoću naših drugih osjetila i na kraju krajeva, naše intuicije možemo sagledati sebe i svijet koji nas okružuje iz posve drugačije perspektive, perspektive koja nam je inače nedostupna. I to treba znati cijeniti.

Nego, Tarot nove vizije (Tarot of the new vision) napravljen prema ideji Pietra Alliga prikazuje tarot iz jedne posve drugačije perspektive – karte koje izgledaju kao da ih promatramo od otraga ili iz nekog drugog kuta gledanja. Tako na karti Mjeseca vidimo čovjeka kako se približava vuku i psu, u pozadini su dvije kule koje su inače na prednjem dijelu karte. Čovjekov korak je odlučan, dapače, u ruci drži bodež kojeg možemo promatrati i kao simbol mačeva u tarotu – racionalnih i objektivnih, svakako na pomoći kako bi bez straha koračao u noći nesvjesnoga.

Možda je i upravo to ono što sam tražila, tu drugačiju perspektivu gledanja na kartu Mjesec. Jer, snovi koje snivamo, slike koje na donosi naša intuicija, slutnje koje nas obuzimaju mogu biti zastrašujući i izluđujući bez mrvice zdravog razuma. I kada bolje razmislim baš se tako osjećam posljednjih godinu dana – kao u nekom čudnom snu s čudnovatim likovima i nelogičnim događanjima, ali ipak to zrnce razuma me čuva da ne poludim i da imam na umu kako prolazim kroz neobične predjele u kojima ću vidjeti i doživjeti mnogo toga neobičnog što će me obogatiti, ali da je i to samo jedna postaja na mom životnom putu.

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: