Vitezovi u tarotu

Ovaj post je inspiriran jednom prepiskom na netu, ali i intrigantnošću ovih dvorskih karata. Možda bi mi bilo lakše da sam upotrijebila Mitološki tarot kojeg najbolje poznajem i u kojem iza svake karte stoji inspirativan mit bogat simboima, ali nekako me više privuklo da pišem o vitezovima u Sharman-Caselli tarotu. A da dođem do slika karata trebalo mi je više od sat vremena traženja po internetu. Ali kada zapnem, onda zapnem, eh, kada bih takva bila sa svime u životu. Juliet Sharman Burke, astrologinja, učiteljica i praktikantica tarota (moram se pohvaliti da sam imala čast da je upoznam) je nakon suradnje s Liz Greene u stvaranju Mitološkom tarotu odlučila napraviti još jedan tarot špil koji je ilustrirao Giovanni Caselli koji će biti bliži tradicionalnom tarotu. Tako je Sharman-Caselli tarot na tragu klasičnog Rider-Waite tarota, ali i Visconti-Sforza tarota iz petnaestog stoljeća.

Kada je tarot u pitanju, dobro se voditi inspiracijom i intuicijom kada odabirete karte s kojima ćete raditi. Većina onih koji se bavi tarotom ima više špilova. Ja ih imam popriličan broj i svako toliko pojavi se neki novi koji mi se svidi pa ga se potrudim i nabaviti.

Kao što uvijek naglašavam, trebate vidjeti što je na kojoj karti. Mnogi od nas gledaju, a ne vide. Nije se jednostavno prepustiti aktivnoj imaginaciji jer smo navikli i naučili koristiti naš um analitički i logički, bez da dozvolimo mašti da nas odvede kuda joj se prohtje. I baš radi slika na Sharman-Caselli tarotu, ovaj špil mi se učinio prikladnim za ovaj post.

Dakle, vitezovi. U tarotu, vitezovi govore o aktivnim, pokretnim osobama, uglavnom mlađe dobi, posvećene ostvarenju svog cilja. Ako im želimo dodati neku astrološku konotaciju, vitezove bismo mogli usporediti s promjenjivim znakovima. Kao što možete vidjeti, vitezovi imaju svi pripadajuću opremu – kacigu i odijelo kao i neizostavnog konja. Konj je ovdje bitan element jer osim što govori o povezanosti s instinktima, sredstvo je kretanja i garancija da vitezovi neće ostati predugo na jednom mjestu. Nego krenimo.

Kada svrnemo pogled na viteza čaša u ovom špilu, vidimo konjanika koji jaše laganim kasom pored rijeke. Pogled mu je nekako sjetan, a u lijevoj ruci drži pehar. Vitez čaša je zaljubljen u ljubav samu, romantičan je i emocije ga pokreću. Međutim, kao i u većini viteških priča, njegove ljubavi uglavnom su platonske. Ne možete ga uhvatiti ni za glavu ni za rep (baš zgodno što je njegov astrološki ekvivalent znak Riba) i iako je kas njegova konja lagan i opušten, ne možete ga zaustaviti i zadržati na duže vrijeme. Vitez čaša možete biti pokazatelj nerealizirane ljubavi ili emocionalne usmjerenosti prema nekom tko je već u vezi ili jednostavno nije zainteresiran za nas. On je pravi arhetip viteza u svakom pogledu, ali vjerojatno nije netko s kime biste mogli provesti život osim eventualno u kratkim romantičnim intervalima.

Vitez mačeva odnosno njegov konj uopće ne dotiču tlo. Karta djeluje izuzetno dinamično i može opisivati nekoga tko je neprestano u pokretu, napet, čak i nervozan. Njegov pogled je usmjeren prema naprijed, baš kao i mač kojeg drži u desnoj ruci. Vidimo da je vrijeme olujno i vjetrovito no vitez ide u susret vremenskoj nepogodi bez oklijevanja. Izuzetno je dinamičan, analitičan, uzburkanih misli i pokreta. Ne podnosi monotoniju i ukoliko se ništa zanimljivo ne događa, sam će biti taj koji će potaknuti aktivnosti, makar to značilo i svađu. Ova karta može govoriti o nenadanim događanjima koji će poremetiti našu dnevnu rutinu, izbaciti nas iz sedla, ostavljajući nas zbunjenima i uznemirenima. Zato je bolje ako su naši susreti s njim kratki, na duže vrijeme toliko kovitlanja jednostavno ne bismo mogli podnijeti. Ali njega to i nije briga. Kada je izvidio što ga zanima, on već dao petama vjetra i i uputio se na neko zanimljivije mjesto.

Jednako dinamičan je i vitez štapova. Njegov konj u galopu, na licu mu je širok osmijeh, očito je u potrazi za novom avanturom. Oko njega, čini se da i nebo i zemlja plamte. To nije ni čudno obzirom da je astrološki ekvivalent vitezu štapova vatreni Strijelac koji, jednako poput viteza, uvijek žudi za osvajanjem novih horizonata. Sve na njemu odiše optimizmom i životom – od njegove odore do njegovog raspoloženja. On je osoba za koju je samo nebo granica. Ponekad ni nebo za njega ne predstavlja ograničenje. Vitez štapova najavljuje promjenu pozicije, često putovanja, ponekad i selidbe. Slika je kreativne i intuitivne osobe koja prije drugih ‘namiriše’ ono nešto novo divlje u zraku i koja se usudi prema tome krenuti. Šarmantan je i neodoljiv, ali i neuhvatljiv te uvijek postoji neki novi teritorij koji treba osvojiti, neki novi izazov na koji treba odgovoriti.

Priču ću završiti s jednim netipičnim vitezom. To je vitez novčića. Kao što možete vidjeti, njegov konj je snažan, radni konj, sa sve četiri na zemlji. Vitez novčića nalazi se usred svježe izorana polja i ne čini se kako ga se sprema napustiti. Objema rukama ispred sebe drži novčić, baš poput kakve relikvije. Vitez novčića je radnik i trudbenik, svjestan važnosti svakodnevnih dužnosti i koliko njihovo savjesno obavljanje utječe na njegov život. On je posvećen onome što radi, strpljiv je i metodičan, ustrajan i koncentriran. I siguran kako uspjeh neće izostati. I neće. On to neće dozvoliti. Suživljen je s prirodom koja ga okružuje, svjestan da mu je ona saveznica u obavljanju njegovih zadataka. Odgovoran je i pouzdan, svakako netko na koga se uvijek možete osloniti. U tom smjeru ide i tumačenje ove karte koje, između ostaloga, može naznačiti izlaz iz zamršene situacije ili rješenje dugotrajnih problema. Naravno, ako vam je ostalo dovoljno strpljenja.

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: