Nema druge

Kronološki gledano, u mom prethodnom postu pisala sam od slobodnoj volji ili o nedostatku iste. Kao što ste mogli čitati, to je tema bez kraja, povlači razna pitanja, tjera na razmišljanje. I opet nema konačnog odgovora. Život nam servira ono što nam servira, a onda o nama ovisi što ćemo s time što nam dolazi u susret učiniti. Dosta često sami zakompliciramo situaciju. I onda plačemo nad vlastitom sudbinom. Koju smo sami iskreirali. Nešto o tome govori osmica mačeva. Nezgodna karta. Blago rečeno.

Krenemo li s Rider-Waitovim špilom, na osmici mačeva ugledat ćemo ženu s povezom preko očiju, svezanu, među osam mačeva. Nije baš neka idilična ni umirujuća slika. Žena možda ne vidi oštre mačeve oko sebe no izgubi li ravnotežu ili se dogodi bilo što što će je trgnuti iz njezine trenutne pozicije, može se ozlijediti. Mačevi predstavljaju njezine strahove koji je ograničavaju i ne dozvoljavaju joj da se pomakne. Sve to skupa potencira njezinu neodlučnost i tendenciju da ostane tamo gdje jeste, rastrgana među uvijek jednim te istim dilemama.

U Mitološkom tarotu ova, nazovimo je tako, dilema još je više izražena. Cijelu boju mačeva prati zamršena, krvava obiteljska saga. Na kraju te sage je Orest, mladić koji je počinio matricid pod pritiskom bogova, osvećujući tako smrt vlastitog oca. Tako se našao između dvije vatre – Furija, koje su ga gonile želeći ga kazniti za ono što je učinio i Apolona, koji je mu je naredio da ubije vlastitu majku i uvalio ga tako u nevolje. Upravo to pokazuje osmica mačeva u Mitološkom tarotu – izluđeni Orest između Furija i Apolona, okružen s osam mačeva. Situacija se čini bezizlazna. I ova karta nije neki dobar znak. Govori o napetom, nervoznom stanju kada analiziramo svoje postupke u prošlosti u nedogled, ne nalazeći odgovore i rješenja i bolno svjesni da je situacija u kojoj se trenutno nalazimo posljedica naših ranijih odabira. Što čini da se osjećamo još gore. Ali što je, tu je. Trenutačne kušnje treba izdržati. Muški. Ili ipak ženski? Čekati dok se situacija ne raščisti sama od sebe, napetost popusti i opet postanemo sposobni zdravo razlučivati. Do neke sljedeće pogreške.

3 komentara

  1. vrlo zanimljivo opisane karte, mucne situacije doista! macevi su meni vrlo scary, tesko mi je vidjeti simbolicnu sliku, sve to dozivim previse doslovno

    • @ anne: istina što kažeš da su mačevi scary, ali su i tu radi nekog razloga i baš zbog toga što ti dođe slabo čim ih ugledaš treba ići u susret tom svom strahu.

  2. uh, nisam nikad raspolozena za to, ali sto se mora nije tesko 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: