Pred nosom

 

Priča o petici novčića prati me već nekoliko tjedana. Najprije se pojavila kao početna karta u mojoj godišnjoj tarot analizi, a poslije kao tema jednog razgovora koji me je opet asocirao na nju. Teme koje mene muče na osobnom planu vezano za ovu kartu neću vam otkrivati, ali sadržaj razgovora hoću, barem onoga dijela koji se tiče petice novčića. Dakle, neki dan u strogo poslovnoj atmosferi stranac iz jedne daleke zemlje kaže kako je naša zemlja prepuna prirodnih resursa. U očima svih prisutnih čuđenje, očito da svoju domovinu ne doživljavamo tako bogatom, ali ako bolje razmislite doista je tako. A baš o toj temi govori petica novčića. No pogledajmo što sve ona prikazuje u različitim verzijama odnosno kako je doživljavaju različiti autori tarot karata.

U klasičnom Rider-Waite tarotu na ovoj karti prikazani su muškarac i žena odjeveni u dronjke – žena je bosa, a muškarac se pri hodu potpomaže štakama – kako prolaze pored živopisnog prozora koji vjerojatno pripada crkvi. Iako je prozor tako upečatljiv, čini se da ga uopće ne primjećuju već nastavljaju svoj put po vjetru i snijegu. Crkva bi za njih mogla predstavljati utočiste no ovo dvoje je toliko zaokupljeno svojim brigama da ne vide da je zaštita i rješenje njihovih problema tik pred nosom, samo da su malo podigli pogled. Varijacije na temu Rider-Waitove verzije ponavljaju se u više drugih špilova. Osim što predstavlja materijalne probleme i ograničenja još je već problem što ova karta može govoriti i o gubitku vjere u sebe ili život kao takav, nesposobnost da iskoristimo prilike i vlastite talente kako bismo se izvukli iz poteškoća, doba depresije i mraka. Petica novčića sa sobom donosi osjećaj napuštenosti i prepuštenosti samom sebi bez zaštite vlastite zajednice ili obitelji. Međutim, tu poruku možemo shvatiti i na način da je vrijeme da se oslonimo na svoje vlastite snage, jedino što još moramo prepoznati i upotrijebiti one svoje kvalitete koje bi nam pomogle kako bismo se izvukli iz ove situacije.

Pents05-1

Ono što je važno za tumačenja tarot karata je da ih znamo promatrati na pravi način odnosno vidjeti ono što se na karti nalazi. U gotovo svim verzijama petice novčića likovi na karti okrenuti su leđima novčićima – to možemo tumačiti kao okretanje leđa prošlosti u kojoj je postojala materijalna ili emotivna sigurnost, ali kao i nesposobnost ili nevoljkost da promijenimo perspektivu kako bismo došli do rješenja za ono što nas tišti.

Russ5CoinsPetica novčića u Ruskom tarotu je uvjetno rečeno optimističnija i čini se kako dva lika odmaraju prije kretanja u buduće poduhvate. Tri novčića su pod nogama jedne osobe dok su dva ispred druge pa to možemo protumačiti kao kretanje prema boljoj budućnosti ili potrazi za poslom van mjesta uobičajenog stanovanja. Figure na karti su svjesne svoje situacije i učinit će nešto da je doista i promijene.

db_GK-_Scheiben_051Slikovita je i petica iz špila nastalog iz motiva slikarskog opus Gustava Klimta – mršava, ispijena i gola žena stoji spuštena pogleda i ruku sklopljenih u gestu moljenja pred zlatnim stupom na kojem se nalaze tri novčića (još su dva novčića iznad njene glave). Iako su joj novčići nadohvat ruke, čini se da ona čeka u svojoj neugodnoj poziciji umjesto da posegne za novčićima. Dakle, u poziciji je da riješi svoju situaciju, ali ipak to ne čini.

U Enchanted tarotu ponavlja se priča o paru ispod crkvenog prozora no čini se kako oni ne računaju niti razmišljaju da uđu unutra. Žena se privija uz muškarca dok joj se on obraća upirući prostom prema nekom cilju u budućnosti. Poruka je prilično jasna – nije vrijeme za brigu nego za akciju i to dan za danom jer ćemo jedino tako savladati poteškoće i izvući se iz problematične situacije. Ovo je vrijeme iskušenja, ali i učenja, a za svoj trud bit ćemo nagrađeni u budućnosti.

IMAG0319

Posve drugačije ovu kartu vidi autorica The Witches tarota koja glavnog junaka smješta usred kamenite klisure gdje mu se na putu prema cilju ispriječila gomila kamenja, naravno u obliku pet novčića. Kako bi krenuo dalje mora ih skloniti, što nikako neće biti lagan zadatak. Tako ovu kartu možemo tumačiti kao materijalne (ne)prilike koje moramo savladati kako bismo došli do cilja ili krenuli dalje u životu. Autorica govori kako gubitke koje trpimo u ovom periodu trebamo shvatiti kao lekciju koju trebamo savladati i iz nje izvući pouku.

IMAG0318

U Mitološkom tarotu vidimo isječak mita o Dedalu na petici novčića. U toj sekvenci Dedal bježi iz Atene nakon što je umorio svog talentiranog nećaka zbog ljubomore i straha kako će ga njegova vlastita krv nadmašiti. Iza sebe ostavlja sve što je kao inovator napravio i ogrnut dronjavim ogrtačem odlazi u noć. Jasno je kako mora sve početi iznova (to povrđuje i mjesec koji raste odnosno mjesec u prvoj četvrti) i opet steći ime, ugled i priskrbiti si za život. Njegova budućnost je neizvjesna i jedino ga može spasiti vjera u svoje vlastite resurse i talente. U tom na kraju mita i uspijeva po tko zna koji put savladavši prepreke. To je ono što bismo i mi trebali naučiti iz ove karte i na osobnom i na kolektivnom nivou – vjerovati i poštovati ono što imamo i to upotrijebiti na najbolji mogući način. Jer to je jedini način da doista naučimo cijeniti sami sebe i postanemo zadovoljni sobom.

5.novčića

 

2 komentara

  1. Nevjerojatno… Pred tri dana, izasla mi je ova karta, trazeci njeno znacenje na internetu, nisam bila zadovoljna datim informacijama. Zatim sam odlucila dodati te kako bi pratila tvoje postove. I danas, mi se pojavio tvoj clanak upravo Pred nosom. Hvala ti puno, i hvala kartama, cijelo pianje mi je zapravo bilo pred nosom.

    • Drago mi je da ti je pomoglo moje tumačenje. I mene ova tema okupira pa sam je odlučila malo razraditi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: