To su samo riječi

Ovu mi je rečenicu napisala u poruci poznanica kao komentar jedne ne baš ugodne rasprave na društvenoj mreži. Uf, pomislih, valjda to možemo i tako gledati, ali ipak, riječi znaju biti opake i zapravo se divim onima za koje su riječi samo riječi. Jer doista ponekad ranjavaju gore od oštrice mača. A upravo mačevi su u tarotu boja koja je povezana s mislima i riječima koje su posljedica onoga što mislimo. Mačevi su mučna i složena boja krcata dramama, frustracijama i strahovima koje nam stvaraju naše misli i naša analitičnost no svejednako od tog aspekta sebe ne možemo pobjeći. Mentalni aspekt naše osobnosti je naše prokletstvo, ali i naš blagoslov. Kao i mačeve, i misli i riječi moramo znati koristiti jer ako nismo vješti napraviti ćemo puno štete. I to ne samo drugima nego i samima sebi.

As mačeva kojim počinje ova boja govori nam o temeljnim karakteristikama mača odnosno misli kao takve. Poslovica kako mač ima dvije oštrice posebno vrijedi za ovu kartu – u pitanju je karta koja pokazuje trenutak donošenja odluke, a taj trenutak često usmjerava naš život u novom pravcu. I zato znamo toliko odugovlačiti s presijecanjem dotadašnjeg tijeka života i kretanjem u nekom novom smjeru. U Herbal tarotu koji svaku kartu tarota povezuje s određenom biljkom uz as mačeva povezana je kamilica. Kamilica je poznata po svom smirujućem djelovanju, a to je upravo ono što nam treba u napetom trenutku donošenja odluke odnosno poteza mača jer bi se u protivnom moglo dogoditi i da mač padne na nečiju glavu.

Ako ste mislili da je as mačeva napet i neugodan, onda još niste dobro proučili dvojku mačeva. Suprotni stavovi i konfrontacija ovdje su dovedeni do svog vrhunca. I to toliko da bismo najradije pobjegli od svega negdje u najudaljeniju mišju rupu iako nas ni to ne bi spasilo. Uzalud zatvaramo oči i pokušavamo izbjeći suočavanje sa stvarnošću – prije ili kasnije naša koncentracija će popustiti i dogodit će se neizbježno – mačevi će pasti, a mi ćemo se uneravnotežiti. Zato je i s dvojkom mačeva povezana pasiflora koja umiruje i fokusira, pomaže kod nesanice i grčeva kao i u lakšem podnošenju teških životnih perioda.

Neizvjesno u dvojci mačeva postalo je izvjesno i jasno u trojci mačeva. Trojka mačeva predstavlja onaj gadan trenutak konfrontiranja, izgovorene riječi koje smo dugo držali u sebi i sad smo ih izgovorili. S trojkom više nema puta natrag – sve su karte na stolu i naravno, puno je toga što nam se neće svidjeti. Povrijeđeni smo i ranjeni, ali i lišeni iluzija kojima smo se okružili. Sve u životu ima svoju cijenu pa tako i istina. S trojkom mačeva povezana je mlječika, biljka koja se koristi kod problema sa srcem, posebno aritmija. Također, tuga koju nismo pokazali, zadržava se i u dišnom sustavu pa možemo imati problema s disanjem ili čak osjećaj da se gušimo. Mlječika nam može pomoći da se oslobodimo i pročistimo stare emocije – osim toga potiče znojenje i prirodan je diuretik.

Četvorka mačeva prva je od dvije relativno smirene karti u boji mačeva. To je karta odmora, opuštanja i meditacije, premišljanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Divizma je biljka povezana s ovom kartom, a koristi se za povećanje prohodnosti dišnih puteva i liječenje raznih vrsta kašlja kao i bronhitisa. Cvjetovi se koriste protiv visoke temperature i za smirenje. Kako god okrenemo, ovo je vrijeme pročišćavanja na duhovnoj i tjelesnoj razini, odmora i pripreme za nove životne bitke.

Petica mačeva možda nije tako dramatična kao neke druge karte ove boje no u sebi nosi frustraciju i nameće nam ograničenja, bili mi toga svjesni ili ne. Kako bismo promijenili situaciju u kojoj se nalazimo i koja nas ne zadovoljava, morat ćemo promijeniti svoje stavove, a to baš nije lagan zadatak. Za početak moramo biti iskreni prema sebi jer to je jedini put koji nas vodi istinskoj promjeni. Imela je biljka koja pripada ovoj karti. Vjeruje se kako imela štiti od zla te daje jasnoću duha. Imela opušta živčani sustav te se koristi protiv grčeva kao i konvulzivnih živčanih oboljenja poput epilepsije. Smatra se da hrani i jača središnji živčani sustav.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Šestica mačeva donosi olakšanje nakon emotivno iscrpljujućih događanja te usmjerenost ka cilju, prihvaćanje i suočavanje s neminovnim. Šestica je put iz uznemirenosti ka novome cilju, ka novoj perspektivi. Biljka povezana s ovom kartom je verbena. Verbenu su zvali i svetom biljkom jer se upotrebljavala kod religioznih obreda, a služila je pročišćenju i pridonosila duhovnoj i mentalnoj jasnoći. Koristi se kako bi poticala znojenje i tako pomagala kod kašlja i visokih temperatura, kao i kod problema s bubrezima i jetrom.

U sedmici mačeva situacija se opet komplicira. Ova karta upozorava na probleme koje donosi nedostatak iskrenosti i izravnosti u komunikaciji, kada držimo figu u džepu i nastojimo pobijediti pod svaku cijenu. Međutim, u pitanju je Pirova pobjeda. Također, ova karta upozorava da trebamo razmisliti što zapravo želimo, kako to želimo postići i jesu li naša sredstva za ostvarenje cilja opravdana. Bukvica je biljka povezana sa sedmicom mačeva. Za ovu biljku se vjerovalo da štiti protiv zlih sila te se često sadila oko sakralnih objekata kako bih ih zaštitila. Koristi se kako bi ublažila i otklonila kroničnu glavobolju. Pomaže kod anksioznosti i histerije kao i kod nesanice.

I kada ste pomislili da stvari ne mogu biti gore dolazimo do osmice mačeva. Osmica mačeva govori o posljedicama naših odluka i izbora koji su nas doveli u nezavidnu situaciju. Moramo se odlučiti kuda i kako dalje, a ono što pred sobom vidimo kao mogućnosti nimalo nam se ne sviđa. Još gore, znamo da smo sami zakuhali ovu odbojnu kašu. Ukratko, u zamci smo. Cimicifuga se koristi za smirivanje živaca i umirivanje grčeva te kao pomoć kod porođajnih bolova te reumatizma i rubeole pa nam može pomoći i u ovoj situaciji neželjenih odabira.

U devetki mačeva ne znamo s čime se borimo odnosno u pitanju je karta noćnih mora i nerealnih strahova no bez obzira na to što smo možda i svjesni te činjenice možemo se osjećati loše i paralizirano. To je vrlo iscrpljujuće stanje, osjećamo se manje vrijedno i ograničeno u djelovanju. Valerijana je biljka koju povezujemo s ovom kartom. Njezino ime na latinskom znači – biti dobro. A upravo je to ono što nam treba – vjera da će sve biti dobro. Valerijana smiruje, pomaže pri depresiji i nesanici. Oslobađa od grčeva i nadutosti kao i bolova u želucu.

Desetka mačeva predstavlja kraj noćnih mora, ali nas i ostavlja posve iscrpljenima i iscijeđenima. U ovoj fazi oslobađamo se stavova i predrasuda koje su nas ograničavale, ali koje su poznat i siguran teritorij koliko god su nam zagorčali život. Također, ovo je početak novog ciklusa, pred nama su otvorene nove mogućnosti. Samo, imamo li snage i hrabrosti krenuti naprijed? Najvažnije je da budemo smireni i fokusirani i onda su nam sve opcije otvorene. Efedra je biljka koja nam može pomoći u ovim trenucima. Ona se upotrebljava protiv astme i bronhitisa, jaki je stimulans no potreban je oprez pri njezinu korištenju i odgovarajuće doziranje jer u protivnom može pridonijeti dodatnoj iscrpljenosti organizma.

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: