Pred televizorom

Puno godina proučavam tarot i srela sam se s mnogim špilovima i sama ih imam preko dvadesetak. Svako toliko provjerim što se novo događa u svijetu tarota i ima li kakvih zanimljivih novih špilova. Tu i tamo me neka karta zaintrigira no uglavnom kada pogledam cijeli špil taj dojam više i nije tako dobar. Tarot karte smatram i umjetničkim djelima i doista je potrebno dosta umješnosti da kreiraš novi špil bilo da je u pitanju varijacija na standardne tarot simbole ili nešto posve novo. Teško je uspjeti biti barem donekle originalan. To je, barem što se mene tiče, uspjelo Pietru Alligou koji djeluje unutar poznate talijanske tvrtke Lo Scarabeo koja se gotovo isključivo bavi dizajniranjem i izdavanjem tarot karata i vezanih tema. Špil o kojem govorim je Tarot of 78 doors.

Pa što se to meni tako u tim kartama svidjelo? Uglavnom tako biva da vam pažnju privuče jedna karta pa onda krenete istraživati cijeli špil i vidite je li vam on kompletno zaista tako smislen i lijep (da, lijep, nije nevažan taj estetski kriterij pri odabiru novog špila). Ono što mi se čini najvažnije pri odabiru špila je da s njim jednostavno kliknete i da uspijete bez napora ispričati priču koju vam pokazuju karte. No opet sam skrenula s teme. Dakle, prva karta u špilu Tarot of 78 doors koja mi je zapela za oko bila je desetka mačeva. Desetka mačeva je, kao i uglavnom sve karte u boji mačeva, teška i mučna karta, ali predstavlja kraj traume, kraj problema i ukazuje na novi početak nakon dugog mučenja. U većini špilova na karti je čovjek koji leži na zemlji proboden s deset mačeva, možda mrtav, a možda samo iscrpljen nakon teške bitke. U Tarotu of 78 doors stvari su vidjeli malo drugačije, u skladu s vremenom i holističkim pristupom životu. Na karti je prikazan čovjek koji leži na stolu s akupunkturnim iglama u tijelu. Znamo da akupunktura pritiskom iglica na određene točke na tijelu djeluje terapeutski i pomaže otklanjanju mnogih tegoba. Tako i ova desetka mačeva dobiva novi smisao kao karta koja donosi iscijeljenje i okrepu nakon patnje i boli.

м10

Druga karta koje je privukla moju pažnju je četvorka čaša. Ovo je karta emocionalne zasićenosti i posljedično tome, emocionalne ravnodušnosti, stanja u kojem naoko imamo sve, ali čini nam se da nam je život isprazan i besmislen, ni u čemu ne nalazimo zadovoljstvo ni sreću. U klasičnim prikazima na karti je osoba okružena s puna četiri pehara (puni pehari su simboli emocionalne ispunjenosti) no ona na njih ne obraća pažnju, pogled joj je prazan i nezainteresiran, uglavnom uopće ne uživa u svemu onome što joj život trenutno nudi. U špilu Tarot of 78 doors na slici je čovjek pred televizorom, s daljinskim upravljačem u ruci, s vrećicom čipsa u krilu. Pored njega na podu je boca pića i prazna zdjelica. No bez obzira što je u udobnoj poziciji, a očito nije ni gladan ni žedan, ne doima se zadovoljnim. Očito da mu brza hrana i alkohol nisu pružili ono što mu je potrebno kao ni televizijski program zanimljiv sadržaj. Ovo je odličan prikaz čovjeka modernog doba koja traži lake i brze načine kako bi postigla sreću no to mu u konačnici ne uspijeva zato što možda ne zna što mu je zapravo potrebno ili je njegova pažnja usmjerena u krivom pravcu.

ч4

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: