Mission impossible

Ili nemoguća misija u hrvatskom prijevodu. Nisam baš upoznata s ovom trilogijom (valjda?), ali nisam ni mislila pisati o filmu. Nego o jednoj tarot karti. Kraljici mačeva. Kao što već znate iz onoga što sam pisala o ovom dijelu špila, u pitanju je prilično naporan dio tarota, naporan jednako kao i naši mentalni procesi s puno zašto i zato, secirajući sve što nam se događa u beskonačnost. Kraljica mačeva je posebna priča. Žena/luna zarobljena u kovitlacu racionalnog. I jednako kompliciran mit vezan za ovu kartu.

Riječ je o Atalanti,  koja je bila kćer jednog grčkog kralja. Kada ju je majka donijela na svijet, razočaran što nije dobio sina, ostavio je novorođenče na visokoj goleti kako bi umrlo. Međutim, Artemida je poslala medvjedicu da je othrani, a odgojili su je lovci. Atalanta je postala vješta ratnica poznata nadaleko. Toliko da ju je njezin otac pozvao natrag sebi. Bez obzira na njezine vještine i slavu, očekivao je od nje da se uda. Ali ona na to nije pristala tek tako. Rekla je da će se udati tek za onoga koji je uspije pobijediti u utrci. A onaj kome to ne uspije, bit će ubijen. Dolazili su mnogi prosci i svi odreda izgubili su glavu. Sve dok se nije pojavio Hipomen koji ju je pobijedio varkom. Od boginje Afrodite dobio je tri zlatne jabuke koje je tijekom trke bacao pred Atalantu, ona je zastajala da ih pokupi te je tako u trci zadobio prednost i napokon pobijedio. Nažalost, priča nema sretan završetak. Nakon vjenčanja, mladenci su vodili ljubav u Zeusovu hramu te tako na sebe navukli njegov bijes te ih je on pretvorio lavove. Kako su Grci vjerovali da se lavovi ne mogu međusobno pariti, tako su i ovo dvoje ljubavnika vječno ostali razdvojeni.

Kao što možete vidjeti na karti, kraljica mačeva je ozbiljna, u ledenoplavoj haljini zakopčanoj do grla, s mačem u lijevoj i krčagom iz koga se izlijeva voda u desnoj ruci. Sjedi na kamenom prijestolju, u pustom, suhom, kamenom okruženju. U daljini vidimo planine sa snježnim vrhovima. Cijela atmosfera je iznimno hladna. Mač joj se nalazi u lijevoj ruci koja predstavlja intuitivnu stranu tijela što nam govori kako kod kraljice i tim aspektom osobnosti, izraženijim kod žena nego kod muškaraca vlada mač razuma. Kraljica je racionalna žena, koja dužnosti stavlja ispred svog emotivnog života. No to joj ne donosi sreću. Iako to zna, ne može protiv sebe. Samo značenje ove karte je predanost ostvarenju visokih ciljeva i ideala. Kraljica mačeva ne pristaje na ništa drugo osim na savršeno. Zato je odlična prijateljica i savjetnica no istovremeno je usamljena jer joj se radi njene ozbiljnosti i strogosti rijetki usude približiti. U jednu ruku, to joj i odgovara jer se boji vlastitih emocija, a zadnje što želi je biti povrijeđena što je neminovno ako se upusti u neki bliski emotivni odnos.

Astrološki, ova me karta asocira na Mjesec u Vodenjaku. Vodenjake ljudi doživljavaju kao prijateljski nastrojene osobe, uvijek spremne djelovati u svrhu realizacije društveno korisnih ciljeva. Da, oni su baš takvi. Ali Mjesec u Vodenjaku? Rekla bih kako nije lako biti žena s Mjesecom u Vodenjaku. Mjesec je tipično ženski planet i mi ga žene spontanije izražavamo od muškaraca i više se s njim identificiramo. Žene s Mjesecom u Vodenjaku nisu na ´ti´ sa svojim emocijama. Njih plaši sva ta emocionalna zbrka koja je sastavni dio svakog međuljudskog odnosa. Tu i tamo susretala sam se i družila s njima. Doista su pravi drugovi. U svakom pogledu. Ali one jednostavno ne razumiju emocije. I bježe glavom bez obzira kada se u njihovom životu pojavi netko prepun snažnih osjećaja. To je za njih previše. Kada o tome pišem, pada mi na pamet par o kojem sam pisala u jednom drugom, astrološkom postu – ona s Mjesecom u Vodenjaku, on s Mjesecom u Škorpionu. On za nju zastrašujuć s osjećajima koji su rasli iz dana u dan. Ona za njega svakim danom sve dalja, pokušavajući mu umaći. Kraj je bio neminovan. Ona je i dalje sama nakon još jedne katastrofalne veze koja je unaprijed nažalost bila osuđena na propast. On i dalje u žudnji i brizi za njom. Svatko je odigrao, kao i uvijek svoju ulogu, ali nažalost, bili su loš spoj.

Svatko od nas rodi se u nekom određenom trenutku, s nekim određenim horoskopom. Neki kažu da biramo kad ćemo se roditi, drugi pak kažu kako je to stvar sudbine. Kako god. Svatko od nas mora odigrati ono što njegov horoskop pokazuje. Bez iznimke. Jedino što nam preostaje napraviti nam najbolje od onoga što se u tom našem horoskopu nalazi.

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: