Noći punog mjeseca

Tko bi rekao gdje te neki naizgled svakodnevni (ili u ovom slučaju svakonoćni) događaji odvedu. Naprimjer, pun mjesec koji je sinoć tako čarobno, čudesno svijetlio na nebu poput neke velike sjajne lopte. Nije da nikad nisam vidjela pun mjesec, ali doista je jučer u njemu bio nešto osobito, bio je iznimno srebrn i sjajan, baš onakav kakvim ga opisuju pjesnici. Razlog što je za mene bio poseban je možda i zato što je dotakao neke važne točke u mom osobnom horoskopu pa je tako pomalo asocijacija na asocijaciju, slika na sliku, karta na kartu došlo i do ovog teksta. Zapravo, ‘točka na i’ bila je slika trojke čaša, zanimljive karte tarota koja također u sebi ima elemente simbolike punog mjeseca.

U nekoliko verzija ove karte ove karte vidimo u pozadini pun i svijetao mjesečev krug kako osvjetljava mračnu noć. Inače čaše u tarotu povezane su s emotivnim aspektom života, opisuju sve kušnje, zamke i komplikacije naših sentimentalnih, ali i drugih odnosa. Trojka je zanimljiva karta. Ona opisuje trenutke velikog ljubavnog zanosa kada su osjećaji tako snažni da ne vidimo ništa osim voljene osobe. Tada smo spremni učiniti stvari na koje nas inače ne bi natjerali ni u ludilu, ali u ovakvim momentima takvi lunarni postupci čine nam se posve logičnima i prirodnima. 

3. čaša1

U Mitološkom tarotu prikazan je čin vjenčanja Erosa i Psihe nakon njihovog dramatičnog susreta koji je skoro završio njezinom smrću. Mladoženja je iza mladenke, ona mu ne vidi lik i ne zna zapravo tko je, ali se zaljubila u bajkovitu zamišljenu sliku svog spasitelja. Noć je punog mjeseca i bez obzira na svu neizvjesnost koju donosi novi korak kao što je brak u životu, Psiha se doimlje zadovoljnom i zaljubljenom jer joj svjetlost mjeseca osvjetljava put koliko god on zapravo bio neizvjestan i pun skrivenih zamki.

a6790df5de5ca7c7ee148268017056cf

U Tarotu mjesečevog vrta Karen Marie Sweikhardt scena se također odvija noću, u vrijeme svjetla punog mjeseca. Mjesečev vrt izgleda još čudesnije pod noćnom svjetlosti i tri mlade vile pehara punih vina nazdravljaju sebi i životu. Prizor je bajkovit i nerealan, baš kao što izgleda svijet pod srebrnom mjesečevom svjetlošću. U takvim okolnostima vidimo ono čega nema, ali i ono što inače nije vidljivo na dnevnoj svjetlosti. Sličnu koncepciju nalazimo i u Llewellyn tarotu, baziranom na velškoj mitologiji.

LlewellynTarot_ThreeofCups

Tri raskošno odjevene žene nazdravljaju visoko podižući pehare usred zelene poljane okupane mjesečevom svjetlošću. Očito je da su opuštene i spontane, u kontaktu s vlastitom nutrinom i u skladu s prirodom koja ih okružuje. I za kraj, karta iz još neimenovanog špila autorice Deborah Blake koja prikazuje tri žene koje opušteno nazdravljaju, nogu uronjenih u vodu koja je bila i inspiracija za ovaj tekst. Vidimo kako je riječ o mladoj, zreloj i starijoj ženi, tri stadija ženskog odnosno lunarnog ciklusa. Mjesec je planet koji povezujemo sa ženskim aspektom osobnosti i kako mjesec mijenja svoje mijene, tako i žene prolaze svoje mijene što na dnevnoj što na cijeloživotnoj bazi. Žene su u pokretu, jednako je živahna i voda ispod njih iz koje iskaču ribice, a u pozadini vidimo mačke kako se igraju s noćnim leptirima.

11392926_10152792303796714_4653815115379912845_n

Čudna je ta moć punog mjeseca, na neke djeluje uznemirujuće te ne mogu spavati, na druge pak inspirativno pa pišu, a neke treće potiče na razmišljanje. U svakom slučaju, rijetko tko u tom periodu može ostati ravnodušan. I tako treba biti. Jer kad se mjesečev disk opet smanji, imat ćemo vremena i za spavanje i za snivanje.

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: