Zažmiri i skoči

Ovaj naslov asocira me na Ludu u tarotu. Prvu kartu u velikim arkanama koja ne nosi broj jedan nego broj nula i koja se može naći i na početku i na kraju velikih arkana, zapravo, može se naći gdje god poželi. Takva je Ludina narav. Sjećam se ove karte iz razdoblja mog povratka tarotu nakon dugo vremena. Doista, to je bilo vrijeme novih početaka. Velikih početaka. Preda mnom se odjednom otvorio cijeli svemir. Bilo je to i za očekivati jer sam se usudila zakoračiti u nepoznato. Zakoračiti u nepoznato koje je promijenilo nepovratno moj život.

Luda je karta novih početaka, novih avantura, Luda je put u nepoznato. Kada pogledamo klasični Rider-Waite tarot, odnosno kartu Lude u tom tarotu, vidimo mladića sa zavežljajem na štapu oslonjenom na desno rame. U lijevoj ruci mu je cvijet, podno nogu skače mu mali pas. Odjeća mu je šarena. Mladić bezbrižno korača, uzdignute glave, pogleda uprtog tko zna gdje. Koliko možemo vidjeti, nalazi se na rubu litice ili čak provalije. No možda se ipak samo nama tako čini?

Tarot nove vizije je još dramatičniji – luda ide u susret vulkanu u erupciji. Vulkan predstavlja nepredvidljivost života, okolnosti koje se mogu promijeniti u tren oka, događaje koje ne možemo kontrolirati. Osim toga, vulkan je mjesto gdje su povezani nebo i podzemlje, svjesno i nesvjesno, on je kombinacija svega, a istovremeno je opet nekako neodređen.

Kada se Luda pojavi u vašem životu, vrijeme je za nove početke, vrijeme je za rizik, vrijeme je za avanturu. Krećete putem za kojeg ne znate gdje će vas odvesti. Na ovom putu nema određenog cilja, nema garancije da ćete uopće negdje stići, kockate se sa svim onim što jeste i što drugi smatraju da biste mogli i trebali biti. Luda je neizvjesnost, ali i ogroman kreativan potencijal, uzbuđenje. Luda se usudi biti svoja bez obzira na posljedice i bez obzira što će smatrati – ludom.

U Mitološkom tarotu na karti Luda je Dionis, bog vina i ekstaze. Odjeven je u životinjsko krzno, na glavi mu je vijenac od lišća loze. Izgleda prilično veselo dok se sprema zakoračiti preko ruba ponora. Iza njega je pećina, simbol maternice i nesvjesnog, dakle, Dionis je tek rođen, spreman za nove avanture no ne i bez zaštite. Na grani drveta pored pećine sjedi sokol, Zeusova ptica. Dionis je Zeusov sin iz izvanbračne veze što je direktno ugrozilo Dionisov život. Hera, Zeusova zakonita žena, je Dionisa pokušala usmrtiti još dok je bio u majčinoj utrobi, kasnije je na njega poslala na njega Titane da ga raskomadaju. Međutim, Dionis se uspio regenerirati nakon tih ataka te ga zato i zovu ‘dvaput rođeni’. Inače, Dionis je bog prekoračivanja i ukidanja zabrana i tabua, bog oslobađanja i bujnosti. Njegovi sljedbenici smatrali su da će kroz ekstazu izaći iz vlastitog tijela, vlastite osobe i tako stupiti u kontakt s bogom. To je u skladu s značenjem Lude u tarotu koja ne razmišlja previše, kojoj se sve čini moguće i baš zbog te svoje ludosti može i uspjeti ostvariti ono što mi koji robujemo vlastitoj racionalnosti smatramo nemogućim. Za ludu uvijek postoji novi početak. Uvijek može pokupiti svoje krpice i krenuti dalje. Nije li i život samo jedna velika avantura?

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: