Dva puta dva su četiri

Materijalni aspekt života često je područje na kojem se borimo kako bismo uspjeli i opstali. Ponekad, unatoč našim nastojanjima čini nam se da nikako ne možemo naprijed i kako naši napori ostaju bez rezultata. Možda se i zapitamo gdje griješimo i možemo li to nekako promijeniti. Novčići u tarotu govore o materijalnoj sferi života, o periodima uspona i padova, krizama, pokušajima, pogreškama i uspjesima. Tarot nas, kao i uvijek, uči, potiče da istražujemo sebe i svijet u kojem živimo i spoznamo više i dublje.

db_SBC-_Scheiben_041Četvorka novčića. Ovu kartu promatrala sam u raznim verzijama no malo koja me se dojmila kao ona u Sharman-Caselli špilu za koju mi se čini kako najbolje prikazuje bit ove karte. Dakle, na karti vidimo čovjeka koji sjedi na kovčegu na kojem je tri novčića (pretpostavljamo i neko blago u samom kovčegu), a u rukama ili bolje reći u zagrljaju steže četvrti novčić. Vidi se da muškarac nije siromašan, dapače po njegovom odjelu reklo bi se kako je imućan. Cijela scena opasana je zidom koji simobolizira odvajanje od drugih i postavljanje granica, vjerojatno i obranu od mogućih kradljivaca (kojih očito nema na vidiku). Tlo je, za razliku od nekih drugih karata iz ove boje, prilično pusto, s rijetkim busenima trave, dakle, govori o suhoći i neplodnosti s tek ponekim ostacima prošlog prirodnog izobilja. Iako ovaj čovjek očito posjeduje zemaljska blaga, postao je njihov rob i ona su mu umjesto da budu sredstvo pomoću kojeg će si omogućiti kvalitetan i radostan život postala opterećenje. Osim toga, očito je da ga muči strah da će ono što posjeduje izgubiti i to ga blokira na mjestu. Ovo je i značenje ove karte – stečeno bogatstvo ili stečena poslovna pozicija toliko su nam važni da se ne usuđujemo pomaknuti ili krenuti dalje iz straha da ne izgubimo ono što posjedujemo. Međutim, ovakva pozicija dugoročno znači i stagnaciju. S takvim stavom u konačnici možemo izgubiti i ono što imamo. Također, karta upozorava kako je potrebno dijeliti s drugima te dati kako bismo primili. A to je ono što često zaboravimo. Karta koja slijedi nakon ove, petica novčića, prilično jasno govori koje mogu biti posljedice takvog stava – gubitak samopouzdanja kao posljedica gubitka novca, pozicije ili moći za koje smo mislili da nas trajno definiraju i osiguravaju. Koja iluzija!

db_SBC-_Scheiben_021

Dvojka ove iste boje pokazuje nam jednu sasvim drugu priču. I inače dvojke u tarotu označavaju važnu razvojnu etapu, prvu realizaciju neke ideje ili projekta, ali i prve dileme kao što je to slučaj s dvojkom mačeva. Dvojka novčića simbol je dinamike na poslovnom i financijskom planu, spekulacija, ulaganja, naravno zato i rizika kao i mogućih gubitaka. Lik na karti žonglira s dva novčića i to prilično opušteno mada mu je pogled usmjeren ka njima. Ipak, u svakom trenutku sve je moguće – i da novčići padnu i da se on saplete jer se ne vidi kuda kroči i još mnogo toga. Međutim, važno je napomenuti kako on čini nešto vrlo važno – uvježbava novu vještinu koju će vremenom vjerojatno usavršiti pa će je možda moći izvoditi i zatvorenih očiju (teško, ali zamislimo da je tako). Mladić korača po mladoj zelenoj gustoj travi, simbolom novog rasta, proljeća kao i novih početaka. Iza njega se vide brodovi koji isplovljavaju na pučinu, dakle, kreću u nove osvajačke pohode – trgovačke ili kakve god drugačije – u svijet će odnijet domicilna blaga, ali će i iz njega donijeti nova, kao i nove ideje, vještine i postignuća. Onda, isplati li se riskirati? Naravno da se nije lako odlučiti za rizik, da je lakše biti na toplom i sigurnom no ako bolje razmislite što danas zapravo predstavlja sigurnost? Mnogi su mislili da je imaju pa je ono što posjeduju nestalo u hipu. Jedino što doista posjedujemo su naše sposobnosti i talenti, ono što možemo upotrijebiti kako bismo radili i zaradili i kako bismo si priskrbili ono što nam je potrebno za život. Kada bolje razmislimo to je ipak veći kapital od onoga što možemo imati na banci. Pa ipak, mnogi od nas bi se prije odlučili za debeo bankovni račun nego za talente koji nam mogu dati kruh u ruke. I tako se umjesto za dvojku odlučujemo za četvorku bez obzira što skriva naša škrinjica. A možda u njoj više nema ništa, možda su se naša blaga pretvorila u prah, možda su postala neupotrebljiva, možda su samo mrtvi kapital koji se više nikako ne da upotrijebiti. A mi to ne znamo. Dok ne ustanemo i ne pogledamo u škrinjicu. Pa se onda može dogoditi da neka blaga koja u njoj pronađemo dobiju novi sjaj.

There are no comments on this post.

Komentiraj