Jedna lasta ne čini proljeće

Nedavno moj poznanik je napustio dobro plaćeno radno mjesto kako bi se bavio onime što najviše voli. Doista, njegova ljubav prema poslu koji bi mu trebao biti izvor prihoda u jednakoj mjeri kao i izvor zadovoljstva traje još od ranog djetinjstva. Volim čuti kada netko slijedi svoje srce no ipak se u ovom slučaju pitam je li doista siguran hoće li mu njegov novi posao donijeti dovoljno sredstava za stil života na koji je navikao. Kao i uvijek, pokazat će vrijeme. Ili kako bi astrologija rekla, pokazat će Saturn. Ali ovo nije post o astrologiji.

Mene je ova cijela priča potaknula za razmišljanje i navela na vrlo zanimljivu, mada ponekad i nedokučivu kartu Zvijezda. Na njoj se sve čini jednostavno. Nakon njezinih prethodnica mračnog Vraga i stresne Kule, ona se čini kao trak svjetlosti, doista jako dobar znak. I ona to doista i jeste.

U većini špilova tarota na slici je prikazana žena (uglavnom gola) koja u rukama ima dva krčaga iz koje izlijeva tekućinu. Također, motiv koji se ponavlja je jedno njezino stopalo uronjeno u vodu dok drugim čvrsto stoji na sigurnom tlu. Golo tijelo simbolizira otvorenost bez potrebe za skrivanjem i pokrivanjem kao i samosvijest i sigurnost bez ostatka. Žena predstavlja ženski aspekt psihe – animu – prirodnu, spontanu, koja vjeruje vlastitim instinktima. Dva krčaga vode predstavljaju dva aspekta psihe – svjesni i nesvjesni – jedan od njih slijeva svoj sadržaj u vodu koja predstavlja emocije, a drugi na zemlju koja predstavlja čula odnosno realni aspekt života. Ta slika predstavlja vječnu povezanost svjesnog i nesvjesnog aspekta psihe te njihovog prožimanja s unutarnjim svijetom emocija, ali i vanjskim svijetom čula.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

No glavni motiv ove karte je ipak zvijezda. I u svakodnevnom govoru zvijezda je simbol nade kao i simbol unutarnjeg, duhovnog vodstva – zvijezda vodilja. Ona predstavlja svjetlo u tami noći ili nadu kao što je to na primjer u špilu Mitološkog tarota gdje je zvijezda jedino što je preostalo nakon što je Pandora otvorila nesretnu kutiju punu svih zala i nedaća ovog svijeta. Zvijezda je simbol obnove te obećanja da će sve ipak završiti dobro. Međutim, još uvijek smo u noći u kojoj nas vrebaju razna stvorenja i čudovišta, što stvarna što kreacije naše mašte. I moramo lutati kroz noć dok se ne pokaže danje svjetlo. Tek onda možemo biti sigurni da je opasnost doista prošla i da smo dobro zagazili na pravi put. I baš zato se treba sjetiti one kako jedna lasta ne čini proljeće. Pa sam malo i zabrinuta za poznanika koji slijedi svoju zvijezdu. I nadam se da neće imati previše problema da doista izađe na pravi put.

There are no comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: